OŠ Spodnja Idrija

V okviru dneva dejavnosti Naša dediščina so se  lotili teme Dober tek. Sprehodili so po domačije Trnje. Domačija je stara 223 let. Najprej so si pogledali manjšo zgradbo – sušilnico sadja.
Nato jih je gospodinja odpeljala v notranjost domačije. Pokazala je klet, kjer so shranjevali domače pridelke; nato pa so odšli pogledati črno kuhinjo. Gospodinja je učencem povedala, kako in kaj so včasih kuhali, kako in s čim so jedli; predstavila je nekaj najpomembnejših jedi našega kraja. Na kratko je predstavila tudi recepte posameznih jedi. Učenci so jo vprašali, če se je hrana med tednom in nedeljo oz.  razniki kaj ločila. Gospodinja je povedala, da so meso jedli le ob večjih praznikih, prav tako so pekli potico ob večjih verskih praznikih. Učenec je vprašal kje, kdaj in kako so pekli kruh. Pogledali smo si tudi hišo (osrednji prostor na domačiji). Na mizi je bil lepo pripravljen ‘pogrinjek za večerjo – večja lončena posoda in več lesenih žlic. Gospodinja je učencem pokazala tudi shrambo in stranišče na štrbunk. V razredu so se pogovorili o prazničnih jedeh, pogrinjkih, receptih, pripomočkih v črni kuhinji. Učenci so izdelali zgibanke z recepti prazničnih jedi, risali z ogljem – Črna kuhinja. 

Dostopnost