OSNOVNA ŠOLA ANTONA AŠKERCA RIMSKE TOPLICE   

 

OPIS AKTIVNOSTI:

Učenci so dobro raziskali svojo okolico in našli kar nekaj zanimivih obrti:

MIZARSTVO – Učenci v sklopu pouka v četrtem razredu pri družbi spoznavamo domačo obrt in izdelavo izdelkov. V naši okolici je kar nekaj mojstrov, ki so nas bili pripravljeni sprejeti v svoje delavnice in nam pokazali svoje veščine ter predali svoje znanje.

ČEBELARSTVO – Šolske novinarke so  obiskale Čebelarstvo, lectarstvo in apiturizem Šolar, kjer so izvedele veliko osnovnih informacij o čebelah, pridelovanju medu in ostalih izdelkov, si ogledale prostore, kjer izvajajo apiterapijo ter se preizkusile v okraševanju lecta. Za konec po posvojile trota, ki se je odločil, da gre z njimi domov.

ROŽE IZ PAPIRJA – Izdelovanje cvetja iz papirja je bilo včasih značilna domača obrt, danes pa je to predvsem ohranjanje zgodovinske in kulturne dediščine. V Laškem deluje skupina Kranceljpintaric, katere članice skrbijo, da ta ročna spretnost ne bi utonila v pozabo. Zato smo se z veseljem udeležili njihove delavnice (na urniku smo ravno imeli likovno umetnost), na kateri smo preverili naše ročne spretnosti, urili finomotoriko in potrpljenje. Ugotovili smo, da pri izdelovanju rož domišljija nima meja, ter da lahko z malo spretnosti izpod naših prstov nastanejo rože, ki bi jih od daleč zlahka zamenjali za prave. Poleg tega so primerne za alergike, so zelo lepo in unikatno darilo ter ni jih potrebno zalivati.

KOVAŠTVO – Kovač Martin Oblak iz Svibnega je eden redkih mojstrov v Sloveniji, ki še ročno izdelujejo viteške oklepe, meče, sablje, skratka vse, kar lahko vidimo v muzejih, gradovih ali na gledaliških odrih. Pri svojih 88-ih letih še vedno vsak dan stoji v svoji kovačnici in ustvarja. V domači hiši smo si lahko ogledali sobo z njegovimi izdelki, povabil pa nas je tudi v kovačnico. Odlična zabava za naš »moški« del novinarskega krožka. 

 

GRADIVA:

 

BESEDILA/PREDSTAVITVE:

 

VIDEO POSNETKI:

 

AVDIO POSNETKI:

 

SLIKE:

 

DRUGO:

Dostopnost