KRALJESTVO ŽIVALI V ŽIVO

Šole: OŠ Fokovci, OŠ Kapela, OŠ Turnišče, DOŠ Lendava 1 in Srednja zdravstvena šola Murska Sobota. 

Dne 26. 10. 2023 smo se odpravili v Center Aqualitra v Križevce, kjer smo opravili naravoslovni dan. Poleg naše šole je sodelovalo še nekaj drugih šol. Razdelili smo se v tri skupine in krožili po različnih delavnicah.

Delavnica 1 : Spoznajmo bobra in vidro, skrivnostna prebivalca naših voda

Na delavnicah so učenci preko dermoplastičnih in drugih preparatov (odtisov, kožuhov, bobrovine, iztrebkov in še kaj) spoznali naša največja sladkovodna sesalca, bobra in vidro, njun življenjski prostor in vlogo v naravi.

Delavnica 2 : Skrito življenje v potoku

Učenci so spoznali, kaj vse se skriva v in ob potoku in zakaj je ohranjen potok tako pomemben. Učenci so lahko vzorčili vodne organizme z vodno mrežo in tako spoznali manjše, običajno skrite prebivalce voda.

Delavnica 3 : Ornitologija za male in velike glave

Otroci so spoznali različne vrste prostoživečih ptic v Sloveniji, koliko jih je na svetu, zakaj se odselijo, zakaj so ptice pomembne in zakaj jih sploh opazujemo in proučujemo. Kot popestritev so si ogledali ptičja peresa, jih primerjali, potipali ter poskušali ugotoviti od katere ptice so. Izpolnjevali so tudi delovni list ter se preizkusili v ugotavljanju poznavanja oglašanja različnih vrst ptic. Zaključna delavnica – Biodiverziteta Ogledali so si en kratek filmček in spoznali kaj biodiverziteta je in kaj nam pomeni.

Dostopnost